Hamina – pesäpallokaupunki

Haminassa toimii lukuisia urheiluseuroja aina junioritasolta Suomen ylimpiin aikuisten sarjoihin. Vuonna 1911 perustetun Vehkalahden Veikkojen jälkeen Haminan tunnetuimpiin seuroihin lukeutuu Haminan Palloilijat, joka palasi vuosien tauon jälkeen miesten Superpesikseen kaudeksi 2018. Joukkue, joka pesäpallopiireissä yleisesti tunnetaan lyhenteellä HP, on kouvolalaisen KPL:n (Kouvolan Pallonlyöjät) kanssa Kymenlaakson menestyneimpiä seuroja, mutta Haminan Palloilijat ei suinkaan ole ainoa kansallislajissamme pärjännyt seura. Jo kilpailutoiminnan lopettanut pesäpallon erikoisseura Haminan Pesis nähtiin vielä 2000-luvulla miesten alasarjoissa, mutta nyttemmin kaupungin edustusseuran viitan itselleen on ottanut juurikin HP. Myös aktiivinen junioriseura Summan Ponnistus edustaa Haminan kaupunkia.

Oranssimustasta peliasustaan tunnettu Haminan Palloilijat perustettiin vuonna 1928 suojeluskunnan Puistotalossa ja seuran suojeluskuntaperintö näkyykin vahvasti sen värimaailmassa. HP:n naisten joukkue pelaa kaudella 2018 suomensarjaa. Haminan Palloilijoiden lajivalikoimiin kuuluu pesäpallon lisäksi myös squash ja pöytätennis. Vaikka Haminaa ei voida verrata Sotkamon, Vimpelin tai edes Raahen tasoisiin pesäpallopaikkakuntiin, on Haminan Palloilijoiden mitalitaulukko komeaa katsottavaa: pelkästään miesten pääsarjatasolla HP on voittanut seitsemän kultaa, viisi hopeaa ja neljä pronssia. Valtaosa mitaleista on tullut 1930 – 50-luvuilla, mikä olikin haminalaisen pesäpalloilun kulta-aikaa.

HP:n silloista taitotasoa kuvaa osuvasti se, että heti perustamisvuonnaan 1928 se saavutti jo ensimmäisen mitalinsa, hopean. Edellisestä miesten mitalista on ehtinyt jo tosin kulumaan 44 vuotta, joten matka takaisin pesäpalloilun huipulle on vasta hädin tuskin alkanut. Ennen viimeisintä nousua Superpesikseen HP pelasi edellisen kerran SM-tasolla kaudella 2001. Seuran naisjoukkue puolestaan on voittanut sen historian aikana kaksi hopeaa ja kaksi pronssia. A-poikien joukkue on seuran menestynein juniorijoukkue kymmenellä Suomen mestaruudella, viidellä hopealla ja neljällä pronssilla.

Lajiolosuhteet

Haminan pitkien pesäpalloperinteiden ansiosta harjoitteluolosuhteet kaupungissa ovat hyvällä tasolla. Haminan Palloilijoiden kuuluisa kotiareena, Vallikenttä, on yksi Suomen erikoislaatuisimmista pesäpallokentistä: kolmosjatkeen takaa löytyy valtava pystysuora muuri, josta kenttä on saanutkin nimensä. Itse valli kuuluu aivan kentän kupeessa sijaitsevalle Reserviupseerikoululle. Kakkospuolella Vallikenttää rajaa puolestaan Kirkkojärvi.

Koska Hamina on vain reilun 20 000 asukkaan pikkukaupunki, potee sekin pienen kaupungin syndroomaa, joka tarkoittaa, että nuoria pelaajia on vaikea saada pysymään kaupungissa, kun opinnot ja työpaikat sijaitsevat isommissa kaupunkikeskuksissa. Paluu pääsarjaan teki toki hyvää Haminan Palloilijoiden imagolle, mutta pelaajamarkkinoilla se jää auttamatta kakkoseksi pitkäaikaisille keskikastin superpesisjoukkueille kuten Koskenkorvan Urheilijoille tai Kiteen Pallolle, vaikka molemmat joukkueet edustavat Haminaa pienempiä kuntia.

Haminan valttikortti uusien pelaajien saamiseksi onkin Reserviupseerikoulu, joka vetää vuosittain nuoria miehiä kaupunkiin armeijan harmaisiin.

Menestyneimmät pelaajat

Toistaiseksi Haminan Palloilijoiden viimeistä Suomen mestaruutta voittamassa ollut Raimo Pasanen on seurahistorian ainoa lyöjäkuninkaana palkittu pelaaja. Kaudella 1970 Pasanen löi seitsemän kunnaria ja 38 tavallista juoksua ja oli täten koko SM-sarjan paras kotiuttaja. Hän pelasi urallaan myös yhteensä kahdeksan Itä–Länsi -arvo-ottelua. Vuoden lukkariksi on puolestaan palkittu kaksi HP:n pelaajaa: Pentti Paavola vuonna 1949 ja Markku Raasu kausina 1972 ja 1974. Haminan pronssijuhliin päättyneellä kaudella 1970 vuoden pesäpalloilijaksi valittu Kari Lindberg pelasi myös haminalaisten riveissä. Lisäksi Petra Heikkilä valittiin vuoden tulokkaaksi kaudella 2006, kun Hamina pelasi naisten Superpesiksessä. Naisjoukkueen pääsarjataival jäi tuolloin vain kahden kauden mittaiseksi. Moni HP:n pelaaja on edustanut seuraa pesäpallon arvo-otteluissa, eli Itä–Lännessä ja Liitto–Lehdistössä. Kari Lindberg on arvopeleissä laskettuna kiistaton seuraikoni: mies pelasi urallaan 10 Itä–Länttä ja seitsemän Liitto–Lehdistöä.

“Kaakon derby”

Haminan Palloilijoiden nousu Superpesikseen oli piristysruiske Kymenlaakson ja koko Etelä-Suomen pesäpallolle. HP:n ja KPL:n välillä on kytenyt sisarusmainen viha-rakkaussuhde jo vuosien ajan, mutta varsinaista paikallispeliä ei harjoitusotteluita lukuun ottamatta oltu aikoihin näiden joukkueiden välillä nähty. Siksipä seurojen markkinointitiimit ottivat kaiken ilon irti, kun kesäkuun 15. päivä Hamina ja Kouvola ottivat pitkästä aikaa yhteen miesten SM-tasolla.

Tuon Kaakon derbyksi nimetyn ottelun vei odotetusti “isoveli” KPL, mutta vaikka kauden alussa uumoiltiin, ei Hamina ole tyytynyt jäämään Superpesiksen heittopussin rooliin. Vaatimattomia pelejä esittänyt Oulun Lippo oli jo kauan ennen alkusarjan päätöstä varmistanut suoran putoamisen Ykköspesikseen kauden 2018 päätteeksi, ja kun Hamina oli alemman jatkosarjan alkaessa sijalla 12 Alajärven ja Lipon edellä, ei putoamiskarsintojakaan tulla todennäköisesti näkemään Vallikentällä tänä kesänä.

Nykyinen HP:n joukkue

Haminan Palloilijoiden miesten superpesisjoukkue kaudella 2018 on sangen nuori ja pääsarjakausilla mitattuna kokematon, sillä pelaajarunko on hyvin pitkälle sama, millä joukkue voitti Ykköspesiksen viime kesänä.

Joukkueen tärkeimpiä lenkkejä ovat yli 270 ottelua Superpesiksen runkosarjassa pelannut Janne Leppälä, sekä kaudella 2012 pronssia Pattijoen Urheilijoiden paidassa voittanut Lauri Kaartokallio. HP:n pelinjohtajana on kaudesta 2017 alkaen toiminut Petri Pulliainen ja joukkueen nykyisenä kapteenina toimii Henri Heikkilä. Edustusjoukkueen nestori on HP:n oma kasvatti Ville Aalto, joka pelaa uransa ensimmäistä Superpesiskauttaan 36 vuoden iässä. Joukkueessa pelaa myös Matias Hangasmaa, jonka osa tuntee paremmin pesäpallokenttien ulkopuolelta näyttelijänä. Heidän lisäkseen Haminan Palloilijoiden joukkueessa pelaa joukko osaavia pesäpalloilijoita, joista jokaisen kykyihin kyseisen joukkueen kannattajat lujasti uskovat. Potentiaalia joukkueessa on miten pitkälle tahansa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *