Hamina Tattoo on koko perheen kaupunkifestivaali ihastuttavassa ympäristössä

Kuvankaunis Hamina on yksi Suomen kesän ehdottomasti parhaimmista vierailukohteista. Kätevien kulkuyhteyksien päässä sijaitsevan kaupungin keskusta on rakennettu ympyräkaavan muotoon, joten suunnistaminen on helppoa. Monet tuntevat Haminan siellä sijaitsevasta Maasotakoulun varuskunnasta, ja kaupungissa järjestetään vuosittain kansainvälinen sotilasmusiikkifestivaali Hamina Tattoo.

Nyt 30.7. – 4.8.2018 järjestettävä tapahtuma avaa historiallisen linnoituskaupungin kätketyt helmet, kuten hiljaiset puutarhat ja värikkäät patiot. Hamina Tattoo tarjoaa vierailijoille sotilasorkesterimusiikin ja upean marssishow’n lisäksi ilmaiskonsertteja sekä kansainvälisen ruokatarjonnan. Vaikka historialliset sotilasperinteet ovat tapahtuman kulmakivi, on Hamina Tattoo kaikkeen makuun sopiva nykyaikainen kaupunkifestivaali, jossa kaikenikäiset festivaalikävijät on otettu hyvin huomioon.

Paahtavan kuuman kesänkään ei pitäisi estää menoa, sillä Haminan Bastion -linnoitukseen on pystytetty telttakatos, johon mahtuu noin 3000 katsojaa. Tänä vuonna festivaalin teemana on puolustusvoimat 100 vuotta, ja juhlavuoden kunniaksi voikin tapahtumalta odottaa laadukasta ja kiinnostavaa tarjontaa ympäri maailman!

Saapuminen Hamina Tattooseen

Kymenlaaksossa E18-tien varrella sijaitsevaan Haminaan pääsee helposti niin autolla kuin linja-autollakin. Junalla Haminaan pääsee Kotkan ja Kouvolan kautta. Esimerkiksi Helsingistä henkilöautolla ajaessa kestää Haminaan vain 1,5 tuntia ja linja-autolla 2,5 tuntia. Ajoliikenne on Hamina Tattoon aikana katkaistu aivan ydinkeskustasta Tattoo-kadulta sekä matkalta Raatihuoneentorille. Parkkialueita on ympäri kaupunkia useita, ja ne on merkitty tapahtuma-alueen karttoihin selkeästi. Myös liikuntarajoitteisille on osoitettu oma pysäköintipaikkansa heti tapahtuma-alueen reunalla.

Linja-autoilla saapuvat tuodaan Haminan torin eteläpäähän, aivan Tattoo-kadun lähelle. Piristävänä yllätyksenä on tapahtuman vierailijoille varatut 30 kappaletta ilmaisia kaupunkipyöriä, joita voi lainata kello 10:stä eteenpäin antamalla yhteystietonsa Haminan torilla sijaitsevan lainauspisteen varausjärjestelmään. Polkupyörä on palautettava kello 17 mennessä, joten sen avulla voi tapahtuma-alueita kiertää koko päivän. Kartat ja muu tapahtumainfo on julkaistu Haminan virallisilla nettisivuilla.

Tapahtumia ympäri historiallista kaupunkia

Vuonna 1653 perustetussa Haminassa on kaikilla tapahtuma-alueilla oma tarinansa. Linnoituksen keskusbastionin Haminan kaupunki korjasi upeaksi tapahtuma-areenaksi, jonne Hamina Tattoon ajaksi on pystytetty Euroopan suurin kesäajan telttakatos. Sen alla yleisö voi suojassa seurata ainutlaatuisia marssiesityksiä. Ilmaiskonsertit kaupungissa esitetään kauniissa Kesäpuistossa, jonka vieressä kulkee Tattoo-katu. Tavallisesti nimellä Fredrikinkatu tunnettu katu täyttyy tapahtuman ajaksi musiikista ja tanssista sekä myyntikojuista. Katu onkin Tattoon ajan vain kävelyliikenteelle sallittu.

Kaupungin keskusympyrässä on Raatihuoneentori, jonka ympäri soittokunnat myös marssivat. Sen lisäksi Reserviupseerikoulun kenttä toimii puolustusvoimien tapahtumien alueena ja Lipputorni kaupungin infopisteenä. Kahden kirkon konsertit esitetään Marian ja Johanneksen kirkoissa ja aamukahvikonsertit nautitaan Simeon-salissa. Wanha Työski, entinen työväentalo, on valjastettu Jazz Palatsiksi ja musiikkia päivän mittaan niin lapsille kuin aikuisillekin tarjoava Tattoo-klubiteltta sijaitsee vilkkaalla Kauppatorilla.

Valokeilassa kansainvälisesti tunnetut soittokunnat

Ympäri maailman järjestettävissä Tattoo -tapahtumissa eri soittokunnat kisaavat keskenään tyylikkäitä kuviomarsseja ja ammattimaista soitantaansa esitellen. Musiikkia esitetään perinteisistä marssilauluista nykymusiikkiin ja katsojat pääsevät kuulemaan niin mahtipontista sotamusiikkia kuin kiinnostavia orkesterisovituksia tunnetuista kappaleista. Sotilaiden viimeistelty ja yhtenäinen tyyli värikkäine univormuineen on seremoniallinen, kansallista ylpeyttä herättävä näky, joka varmasti jää mieleen.

Hamina Tattoo tuo Suomeen seitsemän ulkomaalaista sotilassoittokuntaa kisaamaan kuuden suomalaissoittokunnan kanssa. Maitansa edustamaan tulevat soittokunnat Hollannista, Venäjältä, Yhdysvalloista, Saksasta, Yhdistyneistä Kuningaskunnista, Etelä-Koreasta ja Norjasta. Suomesta esiintymään on valittu puolustusvoimien edustussoittokunta Kaartin soittokunta, merivoimia edustava Laivaston soittokunta, Ilmavoimien soittokunta, ratsuväen perinteitä vaaliva, paikallinen edustus Rakuunasoittokunta, Euroopan unionin pohjoisin sotilassoittokunta Lapin soittokunta, sekä Puolustusvoimien varusmiessoittokunta. Kilpailun laatu on siis taattu, ja yleisöä varmasti kiinnostaa, kuinka muut soittokunnat haastavat ennakkosuosikki Norjan.

Kaupunkimajoitus vai kesämökki?

Hamina Tattoo -tapahtuma kestää kuusi päivää ja sen ajaksi on majoitusta tarjolla monipuolisesti. Kaupungin hotellien lisäksi yöpyä voi leirintäalueilla tai yksityismajoituksissa. Majoituksen voi löytää ja varata internetin kautta niin Haminan kaupungin nettisivuilta kuin yleisiltä majoitusta tarjoavilta sivuilta, tai viimeistään paikan päältä. Suosituimmat majoituspaikat täyttyvät kuitenkin nopeasti, joten varaamista ei suositella jättämään viime tinkaan.

Jos majoitus aivan tapahtuma-alueen Haminan keskustan tuntumassa ei ole välttämätön vaatimus, pääsee alueelle ja sieltä illalla takaisin kulkemaan myös lähikunnista. Matkaaminen kaupungista etäämmäs tarjoaa mahdollisuuden kokea Kymenlaakson luonnonläheiset alueet liikuntamahdollisuuksineen, ja majoitusta tarjotaan esimerkiksi kesämökeillä ja retkeilyalueilla. Itse tapahtumassa on tarjolla runsaasti eri ruokailumahdollisuuksia Tattoo-kadun myyntikojuista kaupungin ravintoloihin. Päivän mittaan voi ruokailla alueen useammassa kohteessa, kuten linnoituksen Bastionissa tai Tattoo-klubilla.

Tapahtumia päivän mittaan – lipuilla ja ilmaiseksi

Hamina Tattoon monet tapahtumat festivaalin sisällä on jaettu kuudelle päivälle niin, että ensimmäiset niistä alkavat kello 11 ja päättyvät noin puolenyön aikaan. Ilmaiset puistokonsertit avaavat päivän ja konserttielämykset päätetään Tattoo-klubilla, jossa vierailijat tutustutetaan joka ilta eri maan musiikkiin. Festivaaleja edeltää myös nuorisokonsertti, jonka pääesiintyjänä on vuonna 2018 Diandra. Vaikka Haminaan ei pääsisi koko viikon ajaksi, on itse marssiesityksiä tarjolla useana päivänä. Liput voi ostaa osoitteesta netistä tai lähimmästä myyntipisteestä.

Lippujen hinnat vaihtelevat 15 – 60 euron välillä tapahtumasta riippuen. Ennakkoliput ovat myynnissä kaksi tuntia ennen show’n alkamista ja jos ne myydään loppuun, ei lippuja enää tapahtuman portilta tai ovelta saa. VIP-marssishow’n liput voi ostaa vain ennakkoon 120 euron hintaan. Jazz Palatsin esitykset sekä Tattoo-klubin iltakonsertit ovat K-18 -ikärajoitteisia. Lisätiedot tapahtumasta ja lipuista sekä aluekartat löytyvät tapahtuman virallisilta nettisivuilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *