Haminan saaristo

Meri ja saaristo ovat kautta aikain olleet erottamaton osa haminalaisten sielunmaisemaa. Hamina tunnetaan koko maassa sen historiallisista linnoituksista ja kirkoista, mutta valitettavan harva on päässyt tutustumaan sen kuvankauniiseen saaristoon.

Haminan alueelta löytyy kuitenkin jopa 400 saarta, joista moniin voi rantautua omalla veneellä tai säännöllisesti kulkevilla yhteysaluksilla. Jos mukaan lasketaan myös ympäryskuntien, Pyhtään, Kotkan ja Virolahden saaristo, alue koostuu jopa yli tuhannesta saaresta. Haminan saaristo on niin matkailijoiden, kalastajien kuin muidenkin luonnossa viihtyvien unelmapaikkoja, sillä tarjolla on esimerkiksi sotahistoriaa, kalastusta, luontopolkuja ja lintujen bongausta. Samalla kun saarten ympärivuotiset asukkaat ovat vuosien mittaan enimmäkseen muuttaneet tai nukkuneet pois, saaret ovat avautuneet entistä enemmän matkailulle.

Tässä artikkelissa esitellään Haminan kauneimpia saarialueita sekä niiden monimuotoista luontoa ja historiaa, jatka siis lukemista!

”No kävittekö tyä niil Haminan saaril?”

Haminan ympärillä olevat saaret ovat olleet tärkeä osa alueen paikalliselämää jo tuhansien vuosien ajan. Haminan merkittävämpiä saaria ovat Tammio, Ulko-Tammio ja Kuorsalo. Lisäksi sen ulkosaaristoon kuuluu luontoarvoltaan mittaamaton Itäisen Suomenlahden kansallispuisto, joka käsittää peräti 100 saarta ja luotoa. Tammio on jo viikinkiaikakaudella ensimmäistä kertaa asutettu saari ja kalastajakylä, jossa on parhaimmillaan ollut 200 ympärivuotista asukasta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Nykyään Tammiossa ei enää harjoiteta kalastusta, mutta hyvin säilyneessä kylässä voi vielä tänäkin päivänä saada aidon kontaktin paikallisten kalastajien elämänympäristöön vuosisatojen ajalta.

Haminan itärajalla sijaitseva Kuorsalo tarjoaa myös Tammion tavoin 1800-luvun kyläromantiikkaa ja saaristolaismaisemaa. Monimuotoisen ja puhtaan luonnon ystäville Itäinen Suomenlahden kansallispuisto on erinomainen retkikohde. Sen lukuisat saaret kutsuvat matkailijat patikoimaan, bongailemaan lintuja ja nauttimaan puhtaasta meri-ilmasta:

·         Tammio

Yksi Haminan tunnetuimmista saarista on Tammio, joka sijaitsee itäisellä Suomenlahdella. Tammio nousi Itämeren sylistä liki 6000 vuotta sitten, mutta ensimmäiset vierailijat saapuivat vasta tuhansia vuosia myöhemmin. Saarelta löydetty pronssikautinen röykkiöhauta ja viikinkiaikainen polttohautakalmisto osoittavat, että ensimmäiset ihmiset ovat käyneet saarella jo 2500 vuotta sitten. Vakituisesti sitä on asutettu vasta 1500-luvulta lähtien, mutta nykyään saarella on jäljellä enää muutama ympärivuotinen asukas.

Tammion erikoisuus on sen lumoavan kaunis vanha kalastajakylä, joka on säilynyt erinomaisesti jo satojen vuosien ajan. Kalastajakylä edustaa arkkitehtuuriltaan 1800-luvun klassismia, josta osoituksena ovat rakennusten korostetut päätykolmiot, kuusiruutuiset ikkunat ja umpikuistit. Saaren miljöö on kuin suoraan vanhasta Suomifilmistä ja se jättää pysyvän vaikutuksen vierailijaan. Kylässä on tarjolla matkailijoille muun muassa saaren elämää esittelevä museo, taidenäyttelyitä ja mielenkiintoisia esineitä sisältävä kirpputori.

·         Kuorsalo

Kuorsalo on ollut jo keskiajalta lähtien erittäin tärkeä osa Haminan kulttuurimaisemaa. Varhaiset merkit ohranviljelystä ovat osoittaneet, että saarella on ollut asutusta jo 1200-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Kuorsalon saari on todellinen luonnon ystävän paratiisi, jossa voi samoilla läpi vanhojen metsien ja pulahtaa uimaan meren muovaamilta sileiltä kallioilta. Kuorsalon monimuotoinen luonto tarjoaa myös kuin Lapin erämaiden salaperäistä tunnelmaa ja monet sen pikkujärvistä voisivat hyvin löytyä keskeltä tunturia.

Luonnon lisäksi Kuorsalosta löytyy paikkoja, joilla on merkittävää rakennus- ja kulttuurihistoriallista arvoa. Sieltä on mahdollisesti koko Suomen vanhin vielä käytössä oleva hautausmaa, jonka ensimmäiset haudat ovat peräisin 1700-luvulta. Muita kiehtovia kohteita saarella ovat esimerkiksi 1800-luvulta peräisin oleva kansakoulu, viikinkiaikaiset röykkiöhaudat ja saaren korkein kohta Vironvuori, josta löytyy useita upeita näköalapaikkoja.

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee Kotkan, Haminan, Pyhtään ja Virolahden edustalla. Kansallispuistoon kuuluu yhteensä yli 100 saarta ja luotoa, jotka tarjoavat monipuolisia luontoelämyksiä varsinkin veneellä liikkuvalle matkailijalle.

Pääsaari on Haminaan kuuluva Ulko-Tammio, jonka karut rantakalliot ja rehevät lehdot ovat tehneet vaikutukseen moneen kokeneeseenkin eränkävijään. Lisäksi se on sotahistoriallisesti merkittävä kohde, josta löytyy muun muassa toisen maailmansodan aikainen linnoitus ja sen varustuksen jäänteitä. Perinteisesti Ulko-Tammio on myös houkutellut paikalle lintubongareita, jotka ovat matkustaneet saareen todistamaan sen monimuotoista lintukantaa ja myös elämää merellä.

Muita Haminaan kuuluvia saaria Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa on esimerkiksi Koivulahti, jossa todennäköisesti sijaitsee Suomen eteläisin autiotupa. Autiotuvassa väsynyt matkalainen voi levähtää nauttien upeista merimaisemista ja pienen asumattoman saaren hiljaisuudesta.

Saaristolaisromantiikkaa parhaimmillaan

Haminan saaret ovat tärkeä osa perinnemaisemaa ja suomalaisen saaristoluonnon monimuotoisuutta. Tammion saarella on mahdollista tutustua yhteen maamme parhaiten säilyneistä vanhoista kalastajakylistä, joka hersyää aitoa saaristolaisromantiikkaa. Luonnon ystäville on tarjolla Kuorsalon saari, jonka monimuotoinen luonto kutsuu retkeilemään ja hiljentymään merimaiseman äärellä.

Jokaisen Haminassa vierailevan on myös ehdottomasti käytävä Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa. Sieltä löytyy upeita saaristolaiskyliä ja asumattomia luonnontilassa olevia saaria, jotka tarjoavat elinympäristön runsaalle ja monipuoliselle eläin- ja kasvilajistolle. Näistä ainutlaatuisista kohteista huolimatta Haminan saaristo on jäänyt yllättävän vähälle huomiolle matkailumielessä. Useimmat suomalaiset tuntevat Turun saariston jo kuin taskunsa, mutta vain harvat ovat tutustuneet yhtä ainutlaatuiseen Haminan saariston. Tämä on kuitenkin samalla alueen vahvuus. Isot turistimassat eivät ole vielä onnistuneet pilaamaan Haminan saaristoa ja sieltä on edelleenkin mahdollista tavoittaa pala aitoa 1800-luvun saaristolaiselämän tunnelmaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *