Hurmaava Hamina

Tervetuloa! Tältä sivustolta voit lukea kaikenlaista tietoa hurmavasta Haminan kaupungista. Mutta ensin hieman historiaa: Hamina perustettiin vuonna 1653, ja se on Kymenlaakson vanhin kaupunki. Kyseessä on kaavoitukseltaan erikoinen kaupunki, sillä se on kaavoitettu ympyräkaavan muotoon. Tämän vuoksi Haminaa kutsutaankin joskus ympyräkaupungiksi. Vastaava ympyräkaava ei ole ainoastaan harvinainen Suomen mittakaavassa, vaan myös maailmanlaajuisesti. Toinen esimerkki ympyräkaavaisesta kaupungista on Italiassa sijaitseva Palmanova.

Mutta takaisin koto-Suomeen: Haminalla on takanaan pitkä historia ja sen emäpitäjä Vehkalahti mainitaan historiankirjoissa jo vuonna 1336. Vehkalahden pitäjä sai kaupunkioikeudet vuonna 1653, nimellä Vehkalahden Uuskaupunki. Se kuitenkin tuhottiin suuressa Pohjan sodassa vuonna 1712. Ruotsin menetettyä Viipurin vuonna 1721, suurvalta tarvitsi linnoituskaupungin itärajalleen. Fredrikshamn eli Hamina perustettiinkin samana vuonna, minkä jälkeen linnoituksen rakentaminen alkoi. Haminan rauhassa vuonna 1809 Ruotsi luovutti alueen Venäjälle.

Missä on Hamina?

Hamina sijaitsee Kymenlaakson maakunnassa ja siellä asuu 20 425 asukasta. Sen naapurikuntia ovat Kouvola, Kotka, Luumäki, Virolahti ja Miehikkälä. Alueen merkittävimmät joet ovat Summanjoki ja Vehkajoki, jotka virtaavat Salpausselän eteläpuolelta Suomenlahteen. Näiden varsia on raivattu viljelysmaaksi. Haminan keskusta sijaitsee niemellä, joka jää Kirkkojärven, Haminanlahden, Lupinlahden ja Salmenvirran väliin. Rajasuo, joka sijaitsee Haminan itäosassa, on tärkeä suoalue. Tärkeimmät saaret ovat puolestaan Tammio ja Kuorsalo.

Haminasta on hyvät linja-autoyhteydet esimerkiksi Helsinkiin, Lappeenrantaan ja Savonlinnaan. Matkustajajunalla kaupunkiin ei pääse, mutta Kotkan Tavastilan seisake sijaitsee 15 kilometrin päässä. Kouvolan ja Kotkan väliset junat liikennöivät tätä väliä. Helsinki-Vantaan lentoasemalle on puolestaan Haminasta matkaa 150 kilometriä. Lappeenrannan lentoasema on maantieteellisesti lähempänä, 87 kilometrin päässä, mutta lentoliikenne tältä asemalta on hyvin vähäistä.

Haminan nähtävyydet

Kun vierailet hurmaavassa Haminassa, katsasta ainakin nämä! Haminan merkittäviin nähtävyyksiin kuuluu Haminan linnoitusrakenne ja sen rajaama ympyränmuotoinen kaupunkikaava. Kuuluisia paikkoja Haminassa ovat myös kirkot, kuten Johanneksen kirkko, Pietari-Paavalin ortodoksikirkko ja Marian kirkko. Ensiksi mainittu tunnettiin aiemmin Haminan kirkon nimellä. Se sijaitsee Raatihuoneentorin varrella, ja kirkko on kuuluisan arkkitehdin Carl Ludvig Engelin suunnittelema – miehen käsialaa ovat monet Helsingin keskustan rakennuksetkin. Kyseessä on luterilainen, uusklassista tyyliä edustava kirkko, joka muistuttaa kreikkalaista temppeliä.

Marian kirkko taas tunnettiin aiemmin nimellä Vehkalahden kirkko, joka rakennettiin 1400-luvulla, ja se on Kymenlaakson vanhin rakennus. Alueen tätäkin vanhempi kirkko joutui tulipalon kohteeksi 1820-luvulla. Muita vierailemisen arvoisia paikkoja Haminassa ovat esimerkiksi RUK- ja Samovaarimuseo. Raatihuoneentorilla sijaitsevassa Samovaarimuseossa on yksityiskokoelma vanhoja venäläisiä samovaareja.

Ympyräkaupunki Hamina

Haminan kaavoitus on maailmankin mittakaavassa harvinaislaatuinen. Sen pyöreä asemakaava edustaa renessanssin aikaista ideaalikaupunkimallia. Vastaavia ei ole säilynyt montaa maailmassa. Haminan keskusaukiolla – eli raatihuoneentorilla – on kahdeksan kulmaa, joista lähtee kahdeksan säteittäistä katua. Säteitä yhdistää kaksi sisäkkäistä ympyräkatua: Pikkuympyräkatu ja Isoympyräkatu. Näistä kahdesta ainoastaan Pikkuympyräkatu tekee täyden kierroksen Raatihuoneentorin ympäri. Sen sijaan Isoympyräkadulla on mittaa vain vajaan kierroksen verran raatihuoneentorin ympäri.

Keskustaa ympäröi myös linnoituskehä, sillä Haminan linnoitusta alettiin rakentaa vuonna 1722, venäläisten uhkaa vastaan. Linnoituksen rakentaminen oli kuitenkin vielä kesken, kun itänaapurin joukot valtasivat kaupungin vuonna 1742. Haminasta tuli tuolloin Venäjän rajalinnoitus. Heti Isoympyräkadun vierellä kulkee linnoitusketju, jolla Haminan keskusta on ympäröity. Valtaosa alueen vanhimmista rakennuksista sijaitsevat linnoitusketjun sisäpuolella.

Haminassa yritetään sertifioida kaupunki maailmanperintökohteeksi. Hankkeen onnistumisesta ei kuitenkaan ole takeita, sillä prosessi maailmanperintökohteeksi pääsemiseksi on hyvin monimutkainen.

Haminan ja lähiseudun tapahtumat

Haminan ehkä tunnetuin tapahtuma on joka toinen vuosi heinä-elokuussa pidettävä Hamina Tattoo. Ensimmäinen Hamina Tattoo järjestettiin vuonna 1990. Sen ohjelmistoon kuuluu sotilassoittokuntien esittämää musiikkia, joka koostuu niin sotilasmusiikista kuin kevyemmistäkin kappaleista. Puolustusvoimat ovat vahvasti mukana Hamina Tattoon järjestämisessä, ja tapahtuman vakiintuminen – sekä sen suuri suosio – ovat lisänneet kiinnostusta sotilasmusiikkia kohtaan laajemminkin Suomessa. Vuodesta 1998 lähtien iloinen kansanjuhla on järjestetty linnoituksen telttakatoksella katetussa, Hamina Bastionissa. Kaiken kohokohta on Hamina Bastionin marssishow-esitykset. Vuoden 2018 festivaali on erityisen tärkeä, koska sen teemana on Puolustusvoimat 100 vuotta.

Haminasta noin 20 kilometrin päässä sijaitsevan Kotkan tunnetuin tapahtuma on puolestaan vuosittainen Kotkan meripäivät, joka järjestetään heinäkuun lopulla. Kyseessä on meriaiheinen, suuri yleisötapahtuma, jonka puitteissa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia. Meripäivien aikana Kotkan keskustan torin ja satama-alueen valtaa joukko iloista meripäiväkansaa.

Haminan talouselämä

Mutta miten pieni Hamina pitää pintansa? Kenties hieman yllättävästi, Haminassa toimii runsaasti niin suomalaisia kuin kansainvälisiäkin yrityksiä. Alueen tärkeä työllistäjä oli Summan paperitehdas, joka toimi vuosina 1955-2008, Summassa Vehkalahden kunnan alueella. Hamina on kuitenkin ensisijaisesti tunnettu satamastaan. Tämä yhdistyi vuonna 2011 Kotkan sataman kanssa, ja samalla alueelle syntyi Suomen suurin yleissatama. Jo ennen integraatiota Haminan satama oli merkittävä vienti- ja tuontisatama.

Uusi työllistäjä alueelle ilmestyi vuonna 2009, kun yhdysvaltalaisyhtiö Google perusti entisen paperiyhtiön tiloihin palvelukeskuksensa. Vuonna 2012 yritys ilmoitti laajentavansa keskuksen kaksi kertaa suuremmaksi. Vuonna 2018 Haminan talouden kehitysnäkymät ovat varsin hyvät, ja tuloveroprosenttina keikkuu 21 %. Googlen palvelinkeskuksen merkitystä pidetään yleisesti varsin tärkeänä kaupungin taloudelle.

Haminaa voidaankin tarkastella yhtenä hyvänä esimerkkinä talouden rakenteen siirtämisestä teollisesta jälkiteolliseen. Näin kaupunki on pystynyt useiden arvioiden mukaan vastaamaan kilpailijoitaan paremmin yhteiskunnan rakennemuutokseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *