Jalkapalloa Suomenlahden rannalla

Hurmaava Hamina on kaunis ja idyllinen kaupunki, joka sijaitsee Kymenlaaksossa Suomenlahden rannalla. Haminan asukasluku on noin 20 000, joka tekee siitä Kymenlaakson kolmanneksi suurimman kaupungin. Näin pieneksi kaupungiksi Haminan jalkapallotoiminta on kuitenkin yllättävän näkyvää ja monimuotoista. Suomessa jalkapallo on ylivoimaisesti suosituin urheilulaji, jota pelataan joka kylässä ja kaupungissa. Myös Haminassa jalkapalloa harrastetaan enemmän kuin mitään muuta urheilulajia, mukaan lukien pesäpallo ja jääkiekko. Haminalaiset jalkapalloseurat ovat jo vuosikymmenten ajan ylläpitäneet monimuotoista jalkapallon harrastustoimintaa ja edustaneet Haminaa kilpailullisissa sarjoissa.

Haminan Työväen Palloilijoiden keltamustat peliasut ovat tulleet tutuiksi kaikille Kymenlaakson futisfaneilla. Tällä hetkellä 50-luvulla perustettu seura edustaa Haminaa miesten vitosdivarissa ja taistelee noususta neloseen. Sen entinen vihollisseura Haminan Pallo-Kissat taas pelaa miesten kolmosdivarissa ja pyörittää pitkälti Haminan tyttöjen ja poikien junioritoimintaa.

Monipuolisesta jalkapallotoiminnasta huolimatta Haminaa on perinteisesti pidetty pesäpallokaupunkina. Vuosikymmenten ajan Haminan kilpaurheilun lippulaivana on ollut pesäpalloseura Haminan Palloilijat, jonka otteluita seurasi vuonna 2017 keskimäärin huimat 1300 katsojaa. Vaikka pesäpalloa seurataan Haminassa jalkapalloa enemmän, pitää jalkapallo kuitenkin selvää piikkipaikkaa harrastajien määrässä.

Haminan kaupunki on vuosien ajan tarjonnut erinomaiset puitteet sen asukkaiden jalkapalloharrastukselle joko pelaajana, valmentajana, seuran toimihenkilönä tai talkootyöläisenä. Tällä hetkellä Haminasta löytyy yli 10 urheilu- ja pallokenttää, jotka ovat erinomaisessa kunnossa. Haminalaiset futisharrastajat saivat erinomaisia uutisia vuonna 2014, kun kaupunki antoi luvan uuden palloiluhallin rakentamisesta. Palloiluhalli valmistui Raviradan kentälle loppuvuodesta, jonka jälkeen Haminassa on ollut mahdollista harrastaa futista ympärivuotisesti. Haminan Pallo-Kissojen alaisuudessa toimivan yhtiön omistama palloiluhalli on ollut valmistumisestaan lähtien kovassa käytössä ja luonut uskoa haminalaisten jalkapalloilun tulevaisuudelle.

Haminan Pallo-Kissat ry

Vuonna 1950 perustettu Haminan Pallo-Kissat ry on toinen Haminan alueella toimivista jalkapalloseuroista. Seuran toiminnan piirissä on yli 400 haminalaista jalkapallon harrastajaa, jotka esiintyvät vihervalkoisissa peliasuissaan niin Nappulaliigassa, piirisarjoissa kuin ikäkausiturnauksissa. Lisäksi Haminan Pallo-Kissat ry järjestää niin sanottua Firmaliigaa, joka tarjoaa työyhteisöille sekä kaveriporukoille mahdollisuuden kevytmieliseen höntsäfutikseen. Haminan Pallo-Kissojen miesten edustusjoukkue on taas pelannut vuodesta 2014 lähtien Suomen Palloliiton Kaakkois-Suomen piirin kolmosdivarissa.

Jalkapallon lisäksi Haminan Pallo-Kissojen toimintaa ohjaavat myös kasvatukselliset ihanteet ja arvot. Seuran perusarvoja ovat muun muassa itsensä ja muiden arvostaminen, eettisyys, moraali ja suvaitsevaisuus. Se pyrkii jalkapallon avulla tukemaan nuoren ihmisen kasvua ja tasapainoista kehitystä kohti aikuisuutta. Näitä päämääriä edistetään jalkapallon pelaamisen lisäksi talkootöillä, joka edesauttaa sosiaalista kanssakäymistä ja opettaa arvostamaan muiden tekemää työtä.

Haminan Työväen Palloilijat

Miesten vitosdivarissa palloileva Haminan Työväen Palloilijat on toinen Haminan aktiivisista seuroista. Haminan Pallo-Kissojen rakas vihollisseura on perustettu vuonna 1950 haminalaisen voimistelu- ja urheiluseura Pontevan palloilua harrastavien jäsenten toimesta. Alun perin seura syntyi tarpeesta laajentaa työväestön liikuntaharrastusmahdollisuuksia ja sitä tehtävää se palvelee vielä nykyäänkin. Sen toiminta rajoittuu tällä hetkellä vain miesten edustusjoukkueen ympärillä, eikä sillä ole ollut junioritoimintaa enää vuosikymmeniin. Vuosien mittaan seurassa on harjoitettu useita eri lajeja, kuten pesäpalloa, jääkiekkoa ja pöytätennistä, mutta ainoastaan jalkapallotoiminta on kestänyt tähän päivään asti. Vaikka kyseessä on Haminan Pallo-Kissoihin verrattuna varsin pieni seura, Haminan Työväen Palloilijat on tärkeä osa paikallista futiskulttuuria. Haminan Työväen Palloilijoiden historian aikana sitä on turhaan yritetty liittää Haminan Pallo-Kissoihin, mutta se on nähnyt parhaaksi jatkaa tärkeää työtään haminalaisen jalkapalloilun eteen itsenäisesti.

Haminan palloiluhalli ja urheilukenttä

Joulukuussa 2014 Haminassa otettiin käyttöön upouusi palloiluhalli Raviradan kentällä, joka uudisti haminalaisen jalkapalloilun kertaheitolla. Ympärivuotisen jalkapallon harjoittelun mahdollistaneen hallin myötä Haminan harjoitusolosuhteissa siirryttiin aivan uudelle aikakaudelle.

Aikaisemmin Haminan ympärivuotiset harjoitteluolosuhteet olivat maan huonoimpia ja haminalaiset jalkapalloilijat joutuivat harjoittelemaan talvipakkasilla ulkokentillä ja liian ahtaissa sisäliikuntatiloissa. Edes naapurikuntien palloiluhallit eivät pystyneet tarjoamaan tarpeeksi vuoroja ympärivuotiseen jalkapallon harjoitteluun, joten Haminan Pallo-Kissat eivät nähneet muuta vaihtoehtoa kuin rakennettu uuden palloiluhallin kaupunkiin. Huonot harjoitteluolosuhteet alkoivat jopa vaikuttamaan harrastajamääriin, jotka olivat olleet laskussa jo vuosia.

Haminan tunnetuin ulkokenttä taas löytyy Haminan linnoituksen kupeesta, joka on aivan ainutlaatuinen jalkapallokohde Suomessa. Linnoituksen muurit tarjoavat upean katselupaikan korkeuksista Haminan Pallo-Kissojen kotipeleille. Urheilukenttä kuvastaa täydellisesti Haminan identiteettiä, ja siinä verinen sotahistoria yhdistyy kaupungin paikalliseen jalkapallokulttuuriin.

Haminalaisen jalkapalloilun tulevaisuus

Haminalaisen jalkapallon tulevaisuus on tällä hetkellä vaikeasti ennustettavasti. Harrastajamäärät ovat viime vuosina kasvaneet hyvää tahtia ja etenkin junioritoiminta on kerännyt kiitosta niin vanhemmilta kuin itse junioreiltakin. Vuonna 2014 raportoitiin, että harrastajamäärät ovat hiipuneet ikäluokkien pienentymisen ja huonojen harrastusolosuhteiden takia, mutta tämä vaihe haminalaisessa jalkapalloilussa on nyt toistaiseksi ohitettu. Uusi palloiluhalli on parantanut harrastusolosuhteita entisestään ja nyt tehokas ympärivuotinen harjoittelu on mahdollista Haminassakin.

Haminassa on myös järjestetty oivalliset puitteet tyttöjen futiksen kasvulle. Naisjalkapallo on yksi nopeimmin kasvavista joukkueurheilulajeista maailmalla ja tämä kasvu on nähtävissä myös Suomessa ja Haminassa. Haminan Pallo-Kissojen toiminnassa on panostettu erityisesti tyttöjen junioritoimintaan ja olosuhteisiin. Vuosien varrella useat haminalaiset tyttöpelaajat ovat menestyneet alueellisissa ja valtakunnallisissa tekniikkakilpailuissa sekä päässeet edustamaan ikäluokkansa piirijoukkueisiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *