Roadtrip: Helsinki – Porvoo – Kotka – Hamina

Roadtrip kuuluu jokaiseen kesään ja usein se onkin kaveriporukan ainoa ns. iso retki yhdessä. Roadtrippiin olennaisena osana kuuluu uudet päämäärät, yhdessäolo, sekä tietysti jännittävät seikkailut. Matkalle voi lähteä monella eri tapaa, kuten vaikkapa autolla, junalla, tai vaikkapa jopa pyöräillen. Ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto matkustaa on kuitenkin auto, sillä se tuo omanlaistaan vapautta matkustamiseen. Kun sinulla on auto allasi, voit suunnistaa minne ikinä tahdotkin.

Seuraavassa oppaassamme tutustumme mahtavaan retkeen, mikäli satut asumaan akselilla Helsinki, Hamina, Porvoo, tai Kotka. Tämänkertainen retkemme starttaa maamme pääkaupungista, Helsingistä.

Helsinki

Helsinki on tuhansien mahdollisuuksien kaupunki, sillä se on niin pinta-alaltaan, kuin asukasluvultakin Suomen ylivoimaisesti suurin kaupunki. Retkesi starttaa siis Helsingistä, joten on hyvä aika tutustua mukaan otettavaan varustukseen.

Ihan ensimmäisenä sinun tulee pitää huoli siitä, että matkalle on varattu riittävästi käteistä mukaan. Tämä ihan vain siitäkin syystä, että automatkat kuluttavat bensaa ja bensan loppuminen olisi tien päällä verrattavissa suureen fiaskoon. Muita tärkeitä mukaan otettavia tavaroita ovat mm. hygeniavarusteet (hammasharjat, pyyhkeet, saippuat jne.), vaihtovaatteet, sekä varavirtalähteitä. Usein isommalla porukalla matkustaessa kuski vaihtuu tasaisin väliajoin, joka antaa muille mahdollisuuden rentoutua. Usein rentoutuminen voi tarkoittaa esimerkiksi mobiililaitteella vaikkapa netticasinoilla pelaamista. Tämä syö luonnollisesti puhelimesi akkua, joten varavirtalähteitä tai usb-latureita hyvä pitää useampikin mukana.

Nyt kun varusteet ja ystävät on pakattu autoon, on aika aloittaa matka kohti lopullista päämäärää, eli Haminaa. Haminaan pääsee parhaiten E18 moottoritietä pitkin joka kiertää Porvoon, sekä Kotkan kautta.

Porvoo

Ensimmäinen pysähdyksesi tulee olemaan luultavasti aina kauniissa Porvoon maisemissa. Porvoo on yksi Suomen vanhimpia kaupunkeja ja sen idyllisyys paistaa kilometrien päähän. Porvoossa pääset nauttimaan niin kesäisestä, kuin vaikkapa talvisestakin päivästä ihanien arkkitehtuuristen innovaatioiden keskellä.

Tämä kaupunki sopii erinomaisesti vaikkapa roadtripin ensimmäiselle pysähdykselle, sillä tässä kohtaa monella on jo ehtinyt tulemaan varmasti nälkä. Porvoossa kannattaakin ehdottomasti käydä tutustumassa pienten kahviloiden ja baarien tarjontaan, sillä sieltä saattaa löytyä erittäin herkullisia välipaloja, todella huokeaan hintaan. Näin aikaisessa vaiheessa matkaasi emme välttämättä suosittele raskaiden ruokien syömistä, sillä ajon aikana sinua saattaa alkaa nukuttamaan!

Porvoon jokimaisemaa

Kotka

On aika nostaa kytkintä ja suunnistaa kohti matkamme seuraavaa etappia. N. 90 kilometrin päässä Porvoosta sijaitsee Kotka, tuo ihana sekä merellinen kaupunkimme. Mikäli olet ajoittanut reissusi oikein, olet mielellään Kotkassa Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Kotkan meripäivät järjestetään tuolloin ja se onkin kooltaan Suomen kaikista festivaaleista toiseksi suurin, kävijämäärillä mitattuna!

Kotka tarjoaa mahtavia merellisiä kokemuksia seurueellesi ja mikäli olet pidemmällä reissulla (eli olet varannut tarpeeksi aikaa yöpymisiin), voit majoittua esimerkiksi Kotkan kaupungin tarjoamissa, useissa eri leirintäalueillakin. Kun olet saanut tarpeeksesi tästä ihanasta merenranta kaupungista, on aika suunnistaa viimeiseen kohteeseemme, eli Haminaan!

Hamina

Haminan katunäkymäMatka Kotkasta ei ole kovin pitkä, sillä olet perillä alle 30 minuutin! Hamina on siis vain kivenheiton, eli n. 25 kilometrin päässä Kotkasta. Monelle Hamina on tuttu mm. upseerikokelaiden koulutuspaikasta, sekä sotilasharjoituksista. Tämä meren rannalla oleva kaupunki tarjoaa kuitenkin turistille unohtumattomia kokemuksia, suomalaista historiaa onnistuneesti esille tuoden.

Alueellisesti Hamina kuuluu Kymenlaakson alueeseen ja se on joidenkin arvioiden mukaan perustettu jo vuonna 1653. Kuten ehkä oletkin saattanut jo huomata, olet matkallasi käyny jo kolmessa erittäin vanhassa kaupungissa, joten olet luultavasti pistänyt merkille myös arkkitehtuurisia yhtäläisyyksiä kaupunkien välillä. Haminan tutustumiseen kannattaa vara ainakin 2 vuorokautta aikaa, jotta ehdit kiertämään kaikki museot, sekä vanhat nähtävyydet. Lisätietoja näistä kohteista kannattaa tarkistaa esimerkiksi googlen avulla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *